


Hakkımızda
Cemiyet, adı üstünde topluluk bilincini önceleyen, beraberliği merkezine koyan, temelinde etkinlik düzenlemenin olduğu seyyar bir kuruluştur. 2021 senesinden bu yana düzenlediği etkinliklerde konu ve yapı bakımından bir sınır gözetmeksizin alanında yetkin insanlarla çalışmayı ve yüksek organizasyon kalitesini ön planda tutar. Günümüze, hayatımıza dokunan konularda birden fazla bakış açısını göz önüne sermek; anlayarak bilebilmemiz için gerekli zemini oluşturabilecek unsurları konuklarına sağlamak arzusu üzerine kurulmuştur. Bu açıdan derslerin ve etkinliklerin konularının nitelikli seçiminin yanısıra etkinlik sırasında da “misafirperverlik” odaklı bir tecrübe sunabilmek, Cemiyet'in ayırt edici özelliğidir.
Bahsedilen hususlara binaen Cemiyet olarak, birden fazla oturumdan oluşan ücretli eğitimler ve anlatılar, toplumun farklı kesim ve iş alanlarından insanların tecrübelerini ve düşüncelerini paylaşabileceği konuşmalar ve tartışmalar, atölyeler ve dinletiler planlamaktayız. Kendimize slogan edindiğimiz “samimiyet, beraberlik ve yüz yüzelik” değerlerini paylaşan, açık fikirli ve toplumsal olmayı önemli gören herkesi bizimle filizlenmeye davet ediyoruz!
Peki Cemiyet gerçekten nedir?
Cemiyet yeni bir kuruluş değildir, esasında 2021 senesinden beri sosyal platformlarda tercihen bulunmayan, dolayısıyla görünür olmayan Hayyam sanat evinin açık ve görünür hale gelmesidir. Peki Hayyam nedir?
Hayyam, Beyoğlunda eski bir Rum evidir, 100 senelik olan daire, estetiğine uygun bir şekilde tasarlanmış ve 2021’den beri bir sanat evi olarak işlemiş, kendi topluluğunu barındırmıştır. Yaklaşımında önem verdiği unsurlar ise, insani bir düzlemde bir topluluk oluşturmak, hoca-öğrenci ayrımını bulanıklaştırmak ve gelen herkese içten bir şekilde “ev” hissettirmektir. Hayyam herhangi bir sosyal medya hesabı üzerinden duyuru yapmamış sadece kulaktan kulağa duyulmuş ve bu şekilde topluluğunu oluşturmuştur.
Hayyam, açılışından beri türlü türlü etkinliklere ve toplantılara ev sahipliği yapmıştır. En önemli ve düzenli etkinliği her Cumartesi saat 18.30’da gerçekleşen “Saturdays” buluşmalarıdır. Bu buluşmalar sezon bazlı düzenlenmiş, her sezon 2 ay/ 8 hafta üzerinden kendine has bir konusu, yaklaşımı ve konuşmacıları ile planlanmıştır. Her sezon içerisinde konuya uygun olarak profesörlerden ve öğrencilerden konuşmalar ve tartışmalara ek olarak film gösterimleri ve atölyeler içermiştir. Bu etkinliklerin en önemli özellikleri konuşan-konuşmacı, hoca-öğrenci arasındaki ayrımı olabildiğince azaltarak herkesi “olayın” içine almak ve gelen insanlara evde hissettirmektir. Bununla ilgili olarak da, etkinliklerin başlangıç saati belirli olsa bile, bitiş saatleri yoktur, yani tartışma önceliklidir ve etkinliğin bitişi tartışmanın sona ermesi ile alakalıdır. Etkinliklerin telaşsız bir şekilde gerçekleştirilmesi de Hayyam topluluğunun oluşmasına katkıda bulunmuştur. Saturdays sezonlarına ek olarak da, Hayyam’da çekim ve çizim atölyeleri; farklı konularda tartışmalar, film gösterimleri, konuşmalar, deneysel etkinlikler ve partiler düzenlenmiştir. Bir kuruluş olarak da Hayyam “açık ev” felsefesi üzerine kurulmuş katılımcı olan herkesin fikrinin ve önerilerinin değer verildiği ve herkesin etkinlik düzenleyebildiği bir düzlem üzerinde çalışmasını sürdürmüştür. Hayyam’ın etkinlik geçmişine bakmak isterseniz etkinlik’ler sayfasının altındaki “Hayyam etkinlikleri” bölümüne göz atabilirsiniz!
Peki Cemiyet?
Hayyam 3 yıl boyunca içe kapalı bir şekilde, aslında bir bakıma “koza” halinde yaşadıktan sonra, büyümeye ve açılmaya karar verdi. Bundan dolayı daha geniş bir kitleye hitap eden; duyulan, duyurulan ve başka yerlerde de etkinlik düzenleyen seyyar bir yapı olarak metamorfoz geçiriyor. Bu noktada kelebek, Cemiyettir. Hayyam topluluğundan bir ekip olarak biz de, Hayyam’da insanlara evde hissettirmeyi, bir topluluk kurmayı ve yüzlerce insana hitap edebilmiş olmayı başardığımızı düşünüyoruz. Bundan sonra hedefimiz: Dışa dönük yeni bir yapı olarak topluluğumuzu renklendirmek, büyütmek; yeni insanlara, etkinliklere ve mekanlara yelken açmaktır!